Børn og unge fra udsatte boligområder får markant lavere karakterer og har lavere uddannelsesfrekvens end deres jævnaldrende i resten af Danmark.
Til gengæld har de stor gavn af de boligsociale lektiecaféer. Lektiecaféerne fungerer som en ramme, hvor de unge kan motiveres og få ro og hjælp til at lave deres lektier.
En betydelig del af de unge i udsatte boligområder har vanskeligt ved dansk stil, tyske gloser og matematik. Mange kommer fra ressourcesvage familier, som ikke kan støtte dem i lektielæsning og uddannelsesvalg. Dertil kommer en stor gruppe tosprogede elever, som ofte har svært ved det danske sprog og har et ekstra behov for hjælp til lektierne.
Derfor er der boligsociale lektiecafeer i mange udsatte boligområder. Lektiecaféerne tilbyder hjælp til lektielæsning og har fokus på motivation, lysten til at lære og til at være sammen med andre.
Titel: Boligsociale lektiecaféer - En udstrakt hånd til børn og unge i udsatte boligområder
Forfattere: Mette Fabricius Madsen, Frederik Mühldorff Sigurd, Lasse Kjeldsen & Kasper Krog Pedersen
Udgivelsesdato: Maj 2012
Sideantal: 33
Download rapport Download pamfletMange af de unge, som kommer i lektiecaféerne, har svært ved at finde ro derhjemme til at lave lektier, fordi de bor sammen med mange søskende i små lejligheder. I de boligsociale lektiecaféer får de sted, hvor de kan føle sig på hjemmebane. Her får de positiv voksenkontakt under trygge rammer, siger rapportens forfatter Mette Fabricius Madsen fra Center for Boligsocial Udvikling.
For at afdække behovet for lektiehjælp har Center for Boligsocial Udvikling sammenlignet karakterniveauerne for børn og unge fra udsatte boligområder med landsgennemsnittet. Her viser det sig, at: