Hele vejen rundt

Kriminelle unge koster samfundet dyrt, viser ny undersøgelse fra Center for Boligsocial Udvikling (CFBU). I Vollsmose i Odense har man imidlertid knækket koden og fået 53 af de mest belastede unge i uddannelse og arbejde. 

Tre af drengene har valgt at fortælle deres historie, og om hvordan indsatsen har ændret deres liv.

En eftermiddag, der går helt galt

15-årige Samir bor i Vollsmose i Odense. Han drømmer om at blive professionel fodboldspiller. Efter en periode med problemer har han skiftet skole og er begyndt at spille fodbold med nogle nye drenge. Han ser dog stadig sine gamle venner, og en eftermiddag er flokken på jagt efter småpenge til cigaretter:

- Ali får øje på en mindre dreng på cykel. Han løber hen og griber fat i cykelstyret. Drengen kigger forskrækket op på Ali. Han har store grønne øjne, som ved synet af Ali bliver endnu større. ”Har du 10 kroner?” råber Ali ophidset. ”Jeg har en 50’er, du kan få”, fremstammer drengen og snøfter. Han tager rystende sin pung frem. Ali tager den ud af hans hånd og tager alle småpengene. Der er 150 kroner. De andre begynder at tage flere ting fra drengen. ”Hey” siger Samir ”Tag jer lige sammen, han er jo meget yngre end jer”. Yusef og Ali kigger på hinanden og griner lidt. De løber videre hen ad stien. (fra udgivelsen ”Hele vejen rundt”)

Episoden udvikler sig til en række gaderøverier, og dagen efter banker politiet på hos Samir. Han bliver varetægtsfængslet, kommer en uge på en lukket institution, og selvom han ikke var hovedmanden bag røverierne, bliver han dømt til to års betinget fængsel.

Fakta

• Gadeplansindsatsen i Vollsmose har fra 2011 til 2014 arbejdet intensivt med unge, der var på vej ud i kriminalitet.
• Gadeplansteamet består af tre mentorer, en socialrådgiver, en jobkonsulent og en koordinator.
• Teamet er lykkedes med at få 69 unge til at gennemføre et forløb på ni måneder. I dag er 53 ud af de 69 i gang med en uddannelse eller i arbejde. To sidder i fængsel for ny kriminalitet.
• Gadeplansindsatsen er støttet med 11 mio. kr. fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters pulje til helhedsorienteret gadeplansarbejde.
• CFBU har på baggrund af tal fra Det Kriminalpræventive Råd regnet ud, at de mest belastede kriminelle unge over en fem-årig periode koster samfundet 900.000 kr. sammenlignet med lovlydige unge.

Et lys i mørket

Samirs held er, at han et halvt år tidligere har fået en personlig mentor, der hedder Abdulahi. Abdulahi begynder at mødes med Samir på fast basis – nogle gange bare for at hygge, andre gange for at tale om fremtiden. Abdulahi arrangerer samtidig en række netværksmøder med bl.a. Samir og hans familie, hans sagsbehandler og en uddannelsesvejleder.

En lovende indsats
Samirs mentor og netværksmøderne er del af en større gadeplansindsats i Vollsmose, der fra 2011 til 2014 har arbejdet på at forhindre unge i at komme ud på en kriminel løbebane. 69 unge har gennemført et forløb på 9 måneder, og af disse er 53 efterfølgende kommet i enten uddannelse eller arbejde. Et resultat der får Center for Boligsocial Udvikling til at betragte indsatsen som lovende.

De samfundsøkonomiske gevinster
Det er ikke blot til gavn for de unge selv og eventuelle fremtidige ofre, hvis deres kriminelle løbebane bliver brudt. CFBU har regnet ud, at de mest belastede kriminelle unge over en fem-årig periode koster samfundet ca. 900.000 kr. mere end lovlydige unge, i form af øgede udgifter til bl.a. politi, retsvæsen og overførselsindkomster.

Det er ikke tilfældet for Samir. Nogle år efter gaderøverierne har han fået nye venner og er startet på HF. En historie der kunne have set helt anderledes ud uden gadeplansindsatsen.

KONTAKT
Lasse Kjeldsen
lkj@cfbu.dk
31 31 87 16

Download katalog