Ghettolisten
Ghettolisten betegner en liste over udsatte boligområder, som hvert år offentligøres d. 1 december. Listen blev første gang offentliggjort i 2010 af det daværende Socialministerium, og i forbindelse med boligaftalen 2013 blev listen omdøbt til ”Listen over særligt udsatte boligområder” samtidig med at kriterierne for udarbejdelsen af listen blev ændret. I dag udarbejdes og offentliggøres listen af Trafik-, Bygnings- og Boligministeriet.
Udarbejdelsen af listen foregår hvert år som følger: Pr. 1. oktober hvert år opgøres en liste med almene boligområder med mindst 1.000 beboere, der opfylder mindst tre ud af følgende fem kriterier:
- Andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger 40 pct. (gennemsnit for de seneste 2 år).
- Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.
- Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,70 pct. af beboere på 18 år og derover (gennemsnit for de seneste 2 år).
- Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse (inkl. uoplyst uddannelse), overstiger 50 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe
- Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.
Listen har fra starten været genstand for debat. Fortalere har fremhævet, at listen sætter fokus på problemstilingerne i boligområder, motiverer de givne kommuner til at gøre noget ved problemerne og at områderne på listen får adgang til at ansøge forskellige projektpuljer for at vende udviklingen. Modstandere har fremhævet, at listen stigmatiserer de nævnte boligområder og gør det svært at få ressourcestærke til at flytte til områderne, at kriterierne for udvælgelsen forekommer tilfældige samt at en registerbaseret udvælgelse betyder inkludering af boligområder uden store problemer.
Listen indgår pt. som en del af det 4-årige boligforlig fra 2014 mellem S, R, SF, Ø, DF og K. Eventuelle ændringer i udarbejdelsen af listen kan derfor indtil December 2018 kun ske med godkendelse fra forligsparterne.